null
FőoldalOldaltérkép

 

"A gyógyítás szíve a szív." (Richard Gordon)

 

RUDNICAI MARGIT 

+3630 722 3621; margo.belsoeroforras(kukac)gmail(pont)com

Az EFT-ről dióhéjban

„Az Érzelmi Felszabadulás Technika (EFT) eredeti célja az volt, hogy a pszichoterápiát forradalmasítsa. E cél megvalósult hisz az EFT alkalmazása a terápia időtartamát az előtte szükséges hónapokról vagy évekről órákra, sőt gyakran percekre csökkentette le. Ezzel párhuzamosan azonban újra és újra észleltük azt a tényt, hogy az érzelmi felszabadulást mélyreható spontán fizikai gyógyulás is kíséri, mint például látásjavulás, fizikai fájdalom, mint például fejfájás megszűnése, rák okozta fájdalom és egyéb szimptómák csökkenése. Ennek oka – mi úgy gondoljuk – az, hogy az Érzelmi Felszabadulás Technikák a betegségek azon mélyebb kiváltó okait célozzák meg, amelyeket a nyugati gyógyító gyakorlatok többnyire teljesen semmibe vesznek.”

Gary Craig

 

Az EFT arra a felfedezésre épül, hogy a test energiarendszerében fennálló kiegyensúlyozatlanság (blokk) befolyásolja az ember lelkiállapotát, pszichéjét. Az egyensúly helyreállítása azáltal, hogy a test bizonyos meridián pontjait ütögetéssel stimuláljuk, gyakran villámgyorsan feloldja a problémát.

A hagyományos terápiák hosszú ideig tartanak (felkutatják és gyakran fájdalmas módon feldolgozzák a traumákat) és bizonytalan, hogy sikerül e nekik az energetikai korrekció. Míg az energetikai terápiák a rendszerzavarokat korrigálják, és a korrekció megléte után azonnal érezhető a javulás, a tünetek eltűnése, mely tartós. Ezen elvnek köszönhetően enyhe módon dolgozzák fel - a traumák ismételt mély átéletése nélkül - a problémákat.

 

Hagyományos pszichológia paradigmája

Energetikai pszichológia paradigmája

Trauma – trauma emléke – kiváltó inger

Trauma – trauma emléke – kiváltó inger

Az energiarendszer zavara

Negatív érzés - tünet

Negatív érzés - tünet

 

Emotional Freedom Techniques

Gary Craig által megalkotott új módszer dr. Roger Callahan: „Thought Field Therapy”, röviden TFT™ módszeréből fejlődött ki. A módszer 1997-óta terjed a világon. Craig megkérdőjelezte a TFT™ néhány meg nem erősített alapfeltevését és ezen kételyéből és kutatásaiból fejlődött ki az EFT, amely egyszerűségében forradalmasította az energetikai pszichoterápiát és nem szakemberek számára is elérhetővé tette ezt a módszert.

Bár ma már mérhető a testben futó energia, a meridián pályák és akupunktúrás pontok feszültségkülönbsége a környező szövetekhez képest, az EFT mégis közvetetten bizonyítja a testben áramló elektromos energia létezését, mivel ha nem lenne ilyen energiaáramlás, a technika nem érhetne el eredményt. Tehát ebben az esetben, az okozat megléte bizonyítja az ok létezését: a meridián vonalak kezdő és végpontjain való kopogtatás egyszerűen nem vezethetne a mélyreható lelki és fizikai változásokhoz, ha a pontok között nem létezne egy láthatatlan összeköttetés és energiaáram.

Az EFT alapelmélete

 

“Minden negatív érzés oka a test energiarendszerében bekövetkezett egyensúlyfelbomlás.”

 

Ebben benne foglaltatik tehát minden rossz érzés, úgymint: félelem, fóbiák, düh, gyász, depresszió, traumatikus emlékek, poszt traumatikus stressz szindróma, aggódás, bűntudat, és bármilyen korlátozó hiedelem, amely a sport-, üzleti-, és művészi teljesítményt negatívan befolyásolhatná. Ez egy meglehetősen széleskörű lista, és tartalmazza majd az összes korlátozó érzést, amelyre képesek vagyunk.

Mindezeknek a negatív érzéseknek ugyanaz az okuk: a test energiarendszerében bekövetkezett rövidzárlat, vagy egyensúlyhiány. Következésképpen, a gyógymód is ugyanaz lesz!

Az egyensúlyhiány izomteszteléssel és más módszerekkel is diagnosztizálható, ugyanakkor az EFTesetében nincs szükség diagnózisra. Az EFT ugyanis a 100 %-os generáljavítás elvét követi.

Az EFT egy alapreceptet használ, amely elég meridián pontot stimulál (kopogtat) ahhoz, hogy az egész energiarendszer “generáljavítását” (vagyis kiegyensúlyozását) elvégezze. Ily módon, bár nincs diagnosztizálás, mégis szinte biztos, hogy a kezelés végére a specifikus egyensúlyhiány az energiarendszerben kiegyensúlyozódik.

Az EFT alkalmazási területei

Testi zavarok:

fájdalmak

degenerációs betegségek

allergiák

asztma és légzési nehézségek

emésztési zavarok

feszültségek

bőrproblémák

görcsök, rosszullétek stb.

Lelki zavarok:

traumák: szexuális zaklatás, fizikai erőszak, sérülések, balesetek, háborús élmények, katasztrófa élmények

félelmek és fóbiák

stressz, belső nyugtalanság

szenvedélybetegségek

táplálkozási zavarok, súlyproblémák

depresszió és egyéb érzelmi problémák

alvászavarok, kényszeresség

agresszió, harag

beszédzavarok

sclerozis multiplex

énkép, önértékelési zavarok

szexuális zavarok

párkapcsolati problémák

a családrendszerből származó zavarok

születési traumák

magzatkori traumák

kötődési és kapcsolatteremtési problémák stb.

Egyéb területek:

a teljesítőképesség fokozása a sportban, munkában, iskolában, hobbiban

általános rezgésszint emelés

a teremtőképesség fokozása

a vonzás törvényének elősegítése

Az EFT segítségével önmagunk is dolgozhatunk azokon a lenyomatainkon (imprint, a GNM-ben sín) melyek a fizikai elváltozásaink okaiként pillanatfelvételszerűen beíródtak testünk bio-számítógépébe, elraktározódtak, izmainkba, emlékezetünkbe a beíródás pillanatától fogva.

Az EFT módszer jelentős klinikai eredményeket tud felmutatni. Ennek ellenére még kísérleti stádiumban lévő módszertan. Emiatt minden alkalmazó saját felelősségére alkalmazza. Az EFT, bár nagyon hatékony módszer, ám nem helyettesítheti a megfelelő orvosi vagy pszichiátriai ellátást. Ezek mellet alkalmazható!

Az alábbi oktatóanyagot regisztráció után tudja letölteni: 

 
AKAROM A LETÖLTHETŐ TARTALMAT. FELIRATKOZOM>>

Az anyag összeállítása során az alábbi szakanyagokra támaszkodtam:

Horst Benesch: Kopogtass az egészségedért,

Csontos Ágnes: EFT kézikönyv,

Dénes Éva szakanyagai,

saját Testterápiás jegyzeteim és anyagaim.

 

Itt tud megnézni egy összefoglaló videót az EFT elméletéről és gyakorlatáról:


Honlapok melyeken bővebben tájékozódhat erről a módszerről:

Gary Craig, az EFT módszer megalkotója honlapján ingyenesen rendelkezésre bocsátja a módszer részletes leírását tartalmazó kézikönyvet (angol nyelven).

 

Gary Craig honlapja: http://www.eftuniverse.com/

A kézkönyvet magyar nyelvre Csontos Ágnes fordította. A kézikönyv teljes egészében letölthető a honlapjáról. Amennyiben részletes ismeretekre vágyik, érdemes letöltenie ezt az anyagot!

 

Csontos Ágnes honlapja: http://www.emotionalfreedom.net/

Szintén hasznos információkat, tippeket találhat Dénes Éva honlapján ebben a témakörben.